Other CountriesWhere to Go

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ… ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ – ACTION AID 2018

IMG_0723

γράφει ο Ανδρέας Κίσσας.

 

Τι θα έλεγες να έκανες ένα ταξίδι που θα σου άλλαζε την ζωή? Να ξεκινούσες ένα εντελώς διαφορετικό ταξίδι το οποίο δεν ξανάκανες μέχρι τώρα στην ζωή σου και που με κανένα άλλο δεν πρόκειται να μοιάσει? Τόσο διαφορετικό που θα έκανες το ταξίδι αυτό ξεκινώντας με άδεια βαλίτσα και στον γυρισμό σου αυτή η βαλίτσα θα ήταν γεμάτη. Μην μπεις στην διαδικασία να σκεφτείς κάτι πονηρό, κάτι στημένο. Αν προσπαθείς να βάλεις την φαντασία σου να δουλέψει μάλλον ούτε και αυτή θα σε βοηθήσει. Είναι ένα πολύ πιο απλό ταξίδι από όσο νομίζεις και στο οποίο δεν χρειάζεσαι και τίποτα ιδιαίτερο για να το ζήσεις. Μόνο καλή θέληση.

Οι πλείστοι από εμάς τα ταξίδια τους τα φαντάζονται σε κάποιο νησί, κάπου εξωτικά αραχτοί σε ένα κρεβατάκι κάτω από τον ήλιο με βουτιές, φαγητό, ποτό κτλ. Να μην κάνουνε απολύτως τίποτα κουραστικό. Μάλλον το κουραστικό κομμάτι των διακοπών τους ίσως είναι τα παιχνίδια στην θάλασσα το πολύ πολύ. Κάποιοι το ταξίδι τους θα το δούνε σαν εξερεύνηση. Κάποιοι σαν  χαλάρωση, σαν διέξοδος από την καθημερινότητα τους. Λόγοι πολλοί και ποικίλουν. Ο καθένας κάνει ότι γουστάρει στην τελική.

Εγώ όμως το ταξίδι που θα σας διηγηθώ δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Είναι ένα μοναδικό ταξίδι μια μοναδική εμπειρία, ένα ταξίδι που θα σου αλλάξει την ζωή. Θα σε κάνει πιο πλούσιο σαν άνθρωπο και όταν λέω πιο πλούσιο δεν εννοώ χρήματα και ανέσεις . Μιλώ για μαθήματα ζωής, εικόνες, στιγμές , εμπειρίες που θα δεις και θα τις κρατάς μέσα σου για μια ζωή.

Ένα ταξίδι εθελοντικό στην Αφρική και συγκεκριμένα με την Action Aid είναι αυτό που ανεπιφύλακτα πλέον θα συστήνω σε όποιο ψάχνει νέους προορισμούς στην ζωή του. Είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσες να κάνεις στην γυναίκα σου, στην οικογένεια σου στους φίλους σου. Κι αν νομίζεις ότι είμαι υπερβολικός θα σου πω ότι στο ταξίδι που πήγα στο Μαλάουι πριν λίγες μέρες (13/07/2018-22/07/2018) είχαμε ένα ζευγάρι πάνω των 60 ετών και επίσης ζευγάρι το οποίο έκανε ταξίδι του μέλιτος μαζί μας.

Αυτό το ταξίδι καταρχάς είναι εντελώς διαφορετικό γιατί δεν θα ψάξεις ούτε στιγμές χαλάρωσης, ούτε καλό φαγητό, ούτε ανέσεις ούτε τίποτε σχετικό με οποιοδήποτε άλλο ταξίδι αναψυχής έχεις ξανακάνει. Δεν στα λέω για να σε φοβίσω και ούτε για να σε κάνω να μην θες να το ζήσεις. Είναι μοναδικό από μόνο του και θα το καταλάβεις από την πρώτη στιγμή που θα γίνεις ένα με την υπόλοιπη ομάδα.

Και πρέπει να το ζήσεις όσο πιο έντονα γίνεται. Δεν θα έχεις την ευκαιρία να ξαναζήσεις αυτό το πανέμορφο αίσθημα όταν τα μικρά μωράκια της κοινότητας θα σε πλησιάσουνε για να σου κρατήσουνε το χέρι. Θα σε κοιτάνε με το πιο στοργικό βλέμμα που θα σου δώσει ποτέ κάποιος. Βλέμμα που θα σε σκλαβώσει. Θα σε σκλαβώσει και μετά άντε να του αφήσεις το χέρι.

Ένα ταξίδι που όποια ηλικία και να έχεις θα νιώσεις ξανά μικρό παιδί με τόσο παιχνίδι που θα κάνεις μαζί τους. Θα θυμηθείς που έτρεχες ασταμάτητα στις γειτονιές σου όταν ήσουνα μικρός μα δεν θα είναι το ίδιο. Γιατί αυτά είναι ακούραστα. Δεν σταματάνε με τίποτε. Πόσο θα γελάσεις μαζί τους!

Κανένα ταξίδι δεν θα σου το προσφέρει αυτό, καμία παρέα κανένας φίλος σου. Θα σκέπτεσαι πόσο φιλόξενη μπορεί να είναι μια χώρα με αυτά τα δεδομένα. Μια πολύ ιδιαίτερα φιλοξενία που σπανίζει. Τόση απλοχεριά. Θα ζήσεις τον χορό τους για καλωσόρισμα.  Απίστευτο πόσο πάθος και ενέργεια εκπέμπουν χορεύοντας. Μην διστάσεις να χορέψεις μαζί τους. Κάντο! Τόσο χορό δεν θα ξαναδείς σε κανένα κέντρο διασκέδασης και δεν θα χρειαστείς ούτε  και ένα ποτήρι από αλκοόλ για να καταναλώσεις. Θα αφεθείς στα βήματα τους και στις κραυγές τους. Θα σε συνεπάρουνε και θα νιώσεις πλέον σαν σπίτι σου.

Ναι δεν είναι όλα ρόδινα και τόσο ευχάριστα. Θα ξυπνάς αρκετά γρήγορα γιατί είναι έντονο το πρόγραμμα. Θα ταλαιπωρηθείς και σίγουρα εκεί που θα είσαι δεν θα έχεις τις ανέσεις του σπιτιού σου.

Θα δούνε πολλά τα μάτια σου. Θα ακούσεις ιστορίες από κοπέλες που έχουνε πέσει θύμα βιασμού η ξυλοδαρμού. Θα δεις μικρά κορίτσια να έχουνε παιδιά τα οποία και φυσικά δεν έγιναν γιατί το θέλανε αλλά επειδή κι αυτά ήτανε θύματα βιασμού. Θα δεις ξυπόλυτα παιδιά. Παιδιά να πεινάνε και να τρώνε ότι βρούνε από  χάμου.

Είναι πολλά αυτά που θα σου μαυρίσουνε την ψυχή και άλλα τόσα που θα σου την ανθίσουνε.

Είναι ένα υπέροχο ταξίδι, ένα ταξίδι ζωής. Είναι ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων  που εκτός από όλα αυτά τα νέα και πρωτόγνωρα πράγματα που θα αντικρίσεις και θα νιώσεις μέσα σου θα κερδίσεις νέους ανθρώπους. Φιλίες ζωής.  Ίσως ακούγομαι υπερβολικός αλλά δεν είμαι. Με όλα αυτά τα παιδιά με τα  οποία θα βρεθείς συνοδοιπόροι σε ένα ιδιαίτερο ταξίδι με κοινό σκοπό ένα περίεργο συναίσθημα θα σας κατακλίσει. Θα μοιραστείτε πολλά που ίσως ποτέ δεν είπατε στο παρελθόν σας, θα γελάσετε, θα κλάψετε, θα τραγουδήσετε. Είναι πολλά τα «θα». Και ξέρεις τι? Από τον καθένα ξεχωριστά έχεις να κερδίσει κάτι. Θα σε αλλάξουν και θα τους αλλάξεις. Γιατί όλοι τους έχουν κάνει τόσα χιλιόμετρα για να δούνε ένα καλύτερο αύριο. Ένα καλύτερο κόσμο.

Είναι πολλά αυτά που θα ήθελα να γράψω. Ακόμη πιο πολλά αυτά που θα μπορούσα να διηγηθώ. Φωτογραφίες αμέτρητες. Αναμνήσεις, πρόσωπα, στιγμές είναι ατέλειωτες μετά από ένα τέτοιο ταξίδι. Ακόμα κι αν το κάνω πιστέψετε με δεν θα είναι όπως πραγματικά νιώθω μέσα μου. Δεν υπάρχουνε λέξεις για μια τέτοια εμπειρία.

Απλά σας εύχομαι μια μέρα να βρεθείτε σε ένα τέτοιο ταξίδι. Και να το ζήσετε. Έντονα. Πολύ έντονα.

 

Σαν μικρό παιδί..

 

Diary on the Road